dronovi gorska služba spašavanja

Uporaba Sustava bespilotnih zrakoplova za potrebe žurnih službi

Bitno je spomenuti kolika je važnost brze i kvalitetne potpore Jedinice za upravljanje zračnim prostorom (AMC) i Hrvatske kontrole zračne plovidbe koji spašavateljima HGSS-a u najkraćem vremenskom roku osigurava slobodan zračni prostor kako bi nesmetano obavljali letačke operacije u akcijama traganja i spašavanja.

 

Razvoj novih tehnologija i dostupnost sustava bespilotnih zrakoplova – UAS (dronova) omogućio je žurnim službama, pa tako i HGSS-u brz i siguran pristup inače nedostupnim i/ili opasnim lokacijama u kratkom vremenu. Uporaba UAS-a sa sofisticiranim kamerama omogućila je brzo pretraživanje većeg područja kod traganja za nestalim ili ozlijeđenim osobama, gdje brzina pronalaska osobe često čini razliku između života i smrti. Stoga su dronovi postali neizostavan dio opreme žurnih službi, pa tako i HGSS-a.

Posebno osnovan Odjel bespilotnih sustava HGSS-a (OBS) počeo je s radom 2018. godine kao interni odjel Komisije za potrage i lavine s ciljem da se na siguran način i organizirano implementira upotreba dronova za potrebe traganja i spašavanja. U tu svrhu je vrlo rano prepoznata potreba za školovanjem i osposobljavanjem vlastitih pilota na daljinu, te je HGSS izradio vlastiti program obuke za rukovatelje bespilotnih zrakoplova. Od samog početka, u programu školovanja sudjeluju i stručnjaci iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) s ciljem što kvalitetnijeg školovanja budućih pilota na daljinu HGSS-a i sigurnog obavljanja operacija HGSS-a u zračnom prostoru bez ugrožavanja ostalog zračnog prometa.

Uspostavljena je i suradnja s Agencijom za civilno zrakoplovstvo kako bi se zadržala sigurnost obavljanja operacija u zraku sukladno trenutnim i budućim propisima vezanim za uporabu sustava bespilotnih zrakoplova.

Primjenom sustava bespilotnih zrakoplova, u protekle dvije godine pronađeno je 7 osoba čiji bi pronalazak bio znatno duži bez uporabe sustava bespilotnih zrakoplova. Brzina odobravanja aktivnosti u zračnom prostoru prilikom akcija traganja i spašavanja je od presudne važnosti i može imati presudan utjecaj na krajnji ishod akcije – život ili smrt osobe za kojom se traga.

Stoga je bitno spomenuti kolika je važnost brze i kvalitetne potpore Jedinice za upravljanje zračnim prostorom (AMC –  i Hrvatske kontrole zračne plovidbe koji spašavateljima HGSS-a u najkraćem vremenskom roku osigurava slobodan zračni prostor kako bi nesmetano obavljali letačke operacije u akcijama traganja i spašavanja.

Predstavnici HGSS-a u 2018. godine sudjelovali su na European Emergency Number Association konferenciji posvećenoj bespilotnim sustavima. Već iduće godine na EENA konferenciji koja se održala u Dubrovniku smo održali smo demonstraciju potrage za unesrećenom osobom. Razina koordinacije između HGSS-a, AMC-a i nadležne kontrole zračne plovidbe omogućila je brz i siguran pristup zračnom prostoru i efikasno pronalaženje unesrećene osobe na način koji je zadivio sve međunarodne posjetitelje.

Potaknuta viđenom demonstracijom, EENA je iste godine izradila studiju slučaja:  “Integrating search and rescue drones into airspace” na primjeru suradnje HGSS-a i HKZP-a koja je polučila zapažen rezultat u krugu članica EENA-e i služi kao preporuka kako kvalitetno, sigurno i brzo integrirati „dronove“ u zračni prostor za potrebe žurnih službi i upotrijebiti nove tehnologije u najplemenitiju svrhu, a to je spašavanje ljudskih života.

OBS je zahvaljujući raznim aktivnostima i rezultatima prepoznat i od strane drugih službi te je aranžiran na obukama i aktivnostima koje mogu doprinijeti i ostalim sudionicima civilne zaštite u RH. Od najzapaženijih akcija istaknuli bi akciju “Pašman” gdje je sudjelovalo 12 letjelica u koordiniranoj potrazi s ostalim sudionicima zračnog prostora.

U nepune dvije godine od osnutka, Odjel bespilotnih sustava HGSS-a je uvođenjem novih tehnologija, znanjem i stručnošću instruktora i licenciranih pilota, postao neizostavan dio uspješnosti potrage i spašavanja, a njegov program i provedba školovanja, kao i ozbiljnost u pristupu obavljanja letačkih operacija u zračnom prostoru, služi kao primjer i ostalim žurnim službama u Republici Hrvatskoj, ali i u svijetu.